Τι είναι το υπόσφαγμα ή αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα;

To  "υπόσφαγμα" είναι  η ξαφνική παρουσία αίματος, στο φυσιολογικά λευκό τμήμα του ματιού και οφείλεται σε αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα και είναι αβλαβές για το μάτι. Δεν απαιτείται χορήγηση φαρμάκου ή άλλη τοπική θεραπεία.

Η ξηροφθαλμία

 Η ξηροφθαλμία οφείλεται είτε στην ανεπαρκή παραγωγή δακρύων ή στην ταχεία εξάτμισή τους είτε όταν συμβαίνουν και τα δυο ταυτόχρονα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τσούξιμο, αίσθημα ξένου σώματος, φαγούρα, ερεθισμός, αίσθημα "κόπωσης" των ματιών.

Τι είναι βλεφαρίτιδα;

Είναι μια κατάσταση στην οποία οι αδένες της βάσης των βλεφαρίδων φλεγμαίνουν και παράγουν ουσίες ερεθιστικές για τα μάτια. Αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη  φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι  χαλάζιο;

Είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις των βλεφάρων που οφείλονται στην απόφραξη και επιμόλυνση των βλεφαρικών αδένων. Το χαλάζιο χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση με μια μικροεπέμβαση στο βλέφαρο υπό τοπική αναισθησία.

Γιατί πρέπει να εξετάζομαι τακτικά αν έχω διαβήτη;

Ο διαβήτης επηρεάζει τα αγγεία των ματιών και αυτό δεν έχει συμπτώματα. Γι  αυτό το λόγο, η πρόληψη είναι σημαντική προκειμένου να  αποφευχθούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες, όπως τύφλωση ή  κάποιες  σοβαρές βλάβες στην όραση

Η διαβητική οφθαλμική νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές όπως  διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβητικό οίδημα ωχράς, νεοαγγείωση, γλαύκωμα, ενδοφθάλμιες αιμορραγίες, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς .Σε περίπτωση σοβαρών οφθαλμικών βλαβών από το διαβήτη μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με laser  ή οφθαλμικές ενέσεις.

Πότε χρησιμοποιείται το Laser;

Το Laser  χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Eπιδρά στην πρόσθια  επιφάνεια του οφθαλμού και  o ασθενής μπορεί να έχει πλήρη όραση, χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής.

Για να γίνει η επέμβαση, χρειάζεται κάποιος να είναι πάνω από 18 χρονών και να έχει σταθερούς βαθμούς γυαλιών τον τελευταίο ένα χρόνο, καθώς και να μην  πάσχει από χρόνια πάθηση.

Ο  προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται με ειδικά, υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, λίγες μέρες πριν την επέμβαση ή και την ίδια μέρα. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, και η απαλλαγή από τα γυαλιά οριστική.

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, αφού χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες.

Από τη στιγμή της τοποθέτησης του ασθενή κάτω από το μικροσκόπιο, στο ειδικό μηχάνημα, μέχρι το τέλος όλης της επέμβασης και στους δύο οφθαλμούς, δεν πρόκειται να περάσουν παραπάνω από 30 λεπτά, συνήθως αρκετά λιγότερα.

Η βελτίωση της όρασης είναι εντυπωσιακή και άμεση. Από την επόμενη μέρα ο ασθενής  συνεχίζει κανονικά τη ζωή και την εργασία του, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τι είναι ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι ασθένεια του φακού του ματιού.

Οι  φυσιολογικοί φακοί των ματιών είναι τελείως διαφανείς, επιτρέποντας στο φως να περάσει ελεύθερα στο πίσω μέρος του ματιού. Μόλις εμφανιστεί ο καταρράκτης, ο φακός του ματιού σταδιακά γίνεται πιο αδιαφανής και δεν επιτρέπει στο φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας έτσι απώλεια όρασης.

Ωστόσο, ο καταρράκτης δεν αφορά μόνο ηλικιωμένα άτομα αλλά και άτομα νεαρής ηλικίας, ακόμα και σε βρέφη(συγγενής καταρράκτης),  και προκαλείται από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως φάρμακα, τραυματισμούς, ασθένειες ή  ακτινοβολίες.

Αν ο καταρράκτης δεν αντιμετωπιστεί και αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση.

Η πιο ασφαλής και αποτελεσματική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Ο καταρράκτης αφαιρείται και με υπερήχους, μια διαδικασία γνωστή ως φακοθρυψία. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Η εγχείρηση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, με τη χρήση αναισθητικού κολλυρίου, ενώ αν κριθεί απολύτως αναγκαίο, μπορεί να γίνει και με ολική αναισθησία.

Η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται σήμερα μία από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς επεμβάσεις.

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα αποτελεί μια πάθηση του οπτικού μας νεύρου, με κύρια αιτία την υψηλή πίεση στα μάτια μας. Αν δε διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει, αργά αλλά σταθερά, στην τύφλωση.

Μία ετήσια επίσκεψη στο οφθαλμίατρο και μία έγκαιρη διάγνωση της υψηλής πίεσης στους οφθαλμούς μας είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του γλαυκώματος.

Αν διαπιστωθεί υψηλή ή οριακή πίεση, τότε ο οφθαλμίατρος θα μας κατευθύνει για  περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις μελέτης του οπτικού νεύρου και των ινών του. Η θεραπεία συνήθως γίνεται με κολλύρια τα οποία επιτυγχάνουν την πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης και επομένως την επιβράδυνση ή το τέλος της εξέλιξης  του γλαυκώματος.

Σε περιστατικά που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με τη φαρμακευτική θεραπεία, επιβάλλεται η χειρουργική μέθοδος ή η χρήση laser.

Τι είναι ηλκιακή εκφυλιση της ωχρά κηλίδα;

Η  ωχρά κηλίδα είναι  περιοχή  στον οφθαλμό που μπορεί να προσβληθεί από πολλές και διάφορες παθήσεις.

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης της όρασης. Mπορεί να οδηγήσει σε  πλήρης απώλεια της κεντρικής όρασης, αλλά όχι σε πλήρη  τύφλωση, καθώς η περιφερική όραση δεν επηρεάζεται.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας  χωρίζεται σε  ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς  που  αφορά  την ατροφία των χιτώνων του βυθού του οφθαλμού και την  παύση της λειτουργίας για την οποία προορίζονταν. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

 Η υγρή μορφή  της  ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς αφορά την εξέλιξη της ξηρής, καθώς κάποιες φορές, ορισμένα παθολογικά αγγεία αναπτύσσονται στην εκφυλισμένη περιοχή της ωχράς. Η υγρή μορφή  της  ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς  μπορεί  να αναχαιτιστεί ή και να θεραπευτεί  με φάρμακα για ενδοφθάλμια  χρήση που διατίθενται δωρεάν στους ασφαλισμένους ασθενείς.

 

Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος.
Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος.

Ιπποκράτης

Ο καλός γιατρός θεραπεύει τη νόσο, ο άριστος γιατρός θεραπεύει τον ασθενή.

William Osler Καναδός γιατρός και διανοούμενος

Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ιωάννινα

LOCATION2Ιωαννίνων 33, Ανατολή, Ιωάννινα, 45221

odigiesΟδηγίες πρόσβασης Ιωάννινα - Χάρτης

MAIL2This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

form2Φόρμα Επικοινωνίας

PHONE22651097191

PHONE26947811803