Στο ιατρείο υπάρχει όλος ο απαραίτητος σύγχρονος εξοπλισμός και η επιστημονική κατάρτιση του ιατρού, για να γίνει σωστή και ακριβής διάγνωση, καθώς και η απαραίτητη θεραπεία για οφθαλμικές παθήσεις της παιδικής ηλικίας.

 

Ένα παιδί πρέπει να εξετάζεται σε ηλικία έως 2 ετών αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό μυωπίας – υπερμετρωπίας – στραβισμού. Σε διαφορετική περίπτωση, το παιδί πρέπει να εξετάζεται στα 4 έτη ηλικίας, διότι αλλιώς υπάρχει ο φόβος της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι), πάθηση για την οποία μετά τα 7 έτη ηλικίας δεν μπορεί να γίνει τίποτε πρακτικά. 

Απαραίτητος ο προσχολικός οφθαλμολογικός έλεγχος  για έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν διαθλαστικών ανωμαλιών και αποκλεισμό αμβλυωπίας

Οι γονείς οφείλουν να κοιτούν τα παιδιά τους στα μάτια και να παρατηρούν την αντίδρασή τους σε διάφορα οπτικά ερεθίσματα και εφόσον παρατηρήσουν κάποια συμπτώματα να γίνεται έλεγχος από τον οφθαλμίατρο.

Οι οφθαλμικές εξετάσεις σε παιδιά μπορούν να διαγνώσουν όλα τα οφθαλμικά προβλήματα.

Οι βασικότερες διαταραχές της όρασης που αφορούν την παιδική ηλικία είναι:
Μυωπία • Υπερμετρωπία • Αστιγματισμός • Ανισομετρωπία

 

Μυωπία

Στην μυωπία δεν βλέπουμε καλά μακριά. Η μυωπία εμφανίζεται συνήθως στην σχολική ηλικία, γύρω από τη εφηβεία και μεγαλώνει όσο αναπτύσσεται και το παιδί .σταματά συνήθως γύρω στα 21 χρόνια .Ο μύωπας συνήθως σφίγγει τα μάτια για να δει μακριά. Μικρή μυωπία θεωρείται μέχρι 3 βαθμούς, μεσαία μέχρι 8, και μεγάλη πάνω από 8, όπου μπορεί να υπάρχουν και βλάβες στο ίδιο το μάτι.

Υπερμετρωπία

Στην υπερμετρωπία, δεν βλέπουμε καλά ούτε μακριά ούτε κοντά, όταν είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί το μάτι μας έχει κάποιο μηχανισμό να την διορθώνει όταν είναι σχετικά μικρή κι έτσι να μην δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όρασης. Παρόλα αυτά είναι πιο επικίνδυνη από την μυωπία αφού συνδέεται συχνότερα με καταστάσεις όπως στραβισμός (τα μάτια αλληθωρίζουν),τεμπέλικο μάτι, κλπ. Η υπερμετρωπία μικραίνει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Αστιγματισμός

Στον αστιγματισμό, δεν βλέπουμε καθαρά την τελεία και νομίζουμε ότι μοιάζει με γραμμή ή βλέπουμε ακτίνες γύρω από τα φώτα. Παρότι και εδώ προσπαθεί το μάτι να χρησιμοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό όπως στη υπερμετρωπία, δεν τα καταφέρνει αρκετά καλά κι έτσι δεν έχει αρκετά καλή όραση ούτε μακριά ούτε κοντά. Ο αστιγματισμός μένει ο ίδιος σε όλη την ζωή του ανθρώπου, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες στο μάτι.

Ανισομετρωπία

Στην ανισομετρωπία, η διάθλαση των ματιών δεν είναι ίδια. Στην υπερμετρωπική ανισομετρωπία, και τα δύο μάτια έχουν διαφορετικούς βαθμούς. Στην άνιση ανισομετρωπία το ένα μάτι έχει μυωπία και το άλλο υπερμετρωπία. Στην αστιγματική ανισομετρωπία και τα δύο μάτια έχουν διαφορετικό βαθμό αστιγματισμού.
Εάν η διοπτρική διαφορά διάθλασης μεταξύ δεξιού και αριστερού ματιού είναι περισσότερο από 3D, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να φέρει τις εικόνες μαζί. Μια λύση είναι η εφαρμογή των φακών επαφής.

Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ιωάννινα

LOCATION2Ιωαννίνων 33, Ανατολή, Ιωάννινα, 45221

odigiesΟδηγίες πρόσβασης Ιωάννινα - Χάρτης

MAIL2This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

form2Φόρμα Επικοινωνίας

PHONE22651097191

PHONE26947811803